HISTORIEN BAK

Joachim Gullesen i Honning i Nord er nå en av verdens nordligste birøktere, med arktisk sommer og midnattssol høster biene unik smak til honningen.

​

2013 pÃ¥ Notodden startet interessen for biene, det tok noen Ã¥r før drømmen om Ã¥ starte som birøkter ble til virkelighet.

 

2018 I Tromsø hos Troms Birøkterlag ble de 4 første bikubene til Honning i Nord trygt plassert i Balsfjord. Drømmen var blitt til en realitet. Det ble en bratt læringskurve og hektiske sommerdager gav den første sesongen mersmak og tanken om Ã¥ kunne leve av birøkten ble til.

​

​

2019 Støtter Innovasjon Norge prosjektet og blir en viktig støttespiller for Ã¥ kunne skape et livsverk med Honning i Nord. I dag er vi en av de største bigÃ¥rdene i Troms, med mÃ¥l om Ã¥ skape en fulltidsjobb med bier, kurs, honningproduksjon og formidling av kunnskap om disse livsviktige pollinatorene.

​

​

Honningbier kan ikke overleve så langt nord i naturen og er avhengig av birøkteren for å berge seg gjennom 8 måneder med kulde, snø og vinterstormer. Her, på grensen av hvor det er mulig å holde bier skal altså Honning i Nord satse, nå og for fremtiden.

OM HONNINGEN

Honning er et produkt bier framstiller av nektar eller honningdugg fra planter. Biene besøker millioner av planter, fordelt pÃ¥ tusenvis av flyturer, bare for Ã¥ lage et kilo honning.

 

Det ligger en enorm innsats bak hver teskje så honning må nytes.Honning er et naturprodukt med stor variasjon i lukt, konsistens, smak og farge.

 

Variasjonen skyldes nektaren er forskjellig fra art til art. I Nord-Norde trekker biene på en rekke forskjellige blomster. Noen av de viktigste er bringebærblomster, multebærblomster og røsslyng. Enkelte år kan også andre blomster være med å smaksette honningen, dette gjelder blant annet hvitkløver, rødkløver og geitrams.

​

Honning er et naturprodukt som ikke er tilsatt noe fra menneskers side. Den består av nektar som biene tilsetter enzymer og tørker ned før de lagrer den til vinterfôr

​

NÃ¥r honningen blir høstet er den ofte dypt gyllen, flytende og klar, nærmest gjennomsiktig. PÃ¥ grunn av det naturlig høye innholdet av fruktose og glukose vil honningen etter en hvis tid bli tyktflytende og krystallisert. Dette er opphavet til myten om at honning er tilsatt sukker. 

​

Mengden fruktose i honning avgjør hvor lang tid krystalliseringen vil ta. Noen honningsorter, som Akasie og Klokkelyng vil aldri krystallisere og bli fast fordi den inneholder store deler fruktose. I Norge er planter som gir mye fruktose sjelden og det meste av Norsk honning vil derfor bli solgt som fast honning. Men i sesongen kan honningen være flytende i 3-10 uker. 

​

Det er tradisjonelt 2 typer honning som de fleste kjenner til, sommerhonning og lynghonning

​

Sommerhonning, Lynghonning og spesiell monofloral honning

​

Sommerhonning er polyfloral der "poly" betyr mange

og "floral" betyr blomst som da betyr at honningen er blanding av flere typer nektar. I nord høstes denne ofte i mÃ¥nedsskifte juli-august. Sommerhonningen kan variere en del pÃ¥ smak og farge, alt etter hvilke type blomster som stÃ¥r for hoveddelen av nektaren. Ofte vil store innslag av bringebær gi en lys og fast honning.

​

 

Biene er blomstertro og vil bestemme seg for å høste av en blomsterart så lenge den er i nærområdet og gir nektar, uavhengig av hvilke andre blomster som er til stede samtidig. Når blomsten ikke lengere gir nektar bytter de over til en annen art.

​

 

Lynghonning er som oftest av røsslyng, som blomster mot sensommeren. Til tross for at røsslyng finnes spredt ut over det meste av Norge vil den ikke alltid gi nektar til biene. Grunnforhold og pH-verdi spiller ogsÃ¥ inn i bildet. Lynghonning er monofloral, der "mono" betyr en, og "floral" betyr blomst. Det betyr at biene har høstet pÃ¥ en sort blomst. Andre eksempler pÃ¥ monofloral honning er lynghonning, akasiehonning, manukahonning, bringebærhonning og rapshonning. 

Lynghonning er ofte kraftigere på smak og har en mørkere farge enn sommerhonning.

  • Hvit Facebook Ikon
  • Hvit Instagram Ikon

Joachim Gullesen

Er arbeidsbie og gründeren  bak Honning i Nord etablert i 2018.


Joachim er utdannet adjunkt samt tegnsprÃ¥klærer. Han har jobbet som lærer, 4H instruktør, miljøterapaut og kursholder.

​

​

​

​

  • Honning i Nord
  • Honning i Nord

May-Linn Aaslie

Er arbeidsbie og grafisk designer for Honning i Nord. Hun har jobbet i sin egen bedrift 2015 med salg av grafiske tjenester og kunst.

​

May-Linn er utdannet frisør, grafisk designer, kunstner og lærer Adjunkt i kunst.

​

  • MayArt May-Linn Aaslie
  • MayArt.no

Kontakt

Honning i Nord

Balsfjord

98480893

post@honninginord.no

© 2020 Honning i Nord

Graphic Design by MayArt

  • Honning i Nord
  • Honning i Nord
0